La mediació, en cas d´èxit, està al mateix nivell que la
via judicial o l´arbitratge per resoldre conflictes

cafbl

El proper 21 de gener es celebra el dia Europeu de la Mediació i, com ja ve sent habitual, vàries associacions i col·lectius professionals es sumen a aquesta celebració i organitzen activitats informatives i divulgatives que fan referència a aquesta alternativa extrajudicial per resoldre conflictes. Els dies 17, 18 i 19 de gener, el Centre de Mediació Immobiliària del Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya (CEMCAF) organitza unes sessions informatives de mediació immobiliària a la seu del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida (CAFBL) amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta pràctica. Paral·lelament, el 19 de gener també es realitzarà una sessió informativa al Col·legi d’Administradors de Finques de Tarragona i el 23 de gener al Col·legi d’Administradors de Finques de Girona.    

La mediació
La mediació és una via alternativa de resolució de conflictes on una tercera persona neutral i imparcial ajuda a les parts a arribar a un acord en el seu conflicte. No estem parlant d’una justícia de segona classe, la mediació, en cas d’èxit, està al mateix nivell que la via judicial o l’arbitratge per resoldre conflictes, afirma Elisabet Barnadas, mediadora especialitzada en el sector immobiliari i portaveu de la comissió de mediació del CAFBL. Barnadas també assegura que un dels avantatges més importants a l’hora d’escollir la via de la mediació és que les dues parts afectades tenen el protagonisme total de la situació, recuperant el poder de decisió sobre les conseqüències del conflicte.    

A l’hora d’iniciar un procés de mediació s’han de tenir clars els quatre principis bàsics per poder-lo dur a terme de forma òptima, aquests principis són la voluntarietat de totes les parts afectades, la confidencialitat durant tot el procés, la imparcialitat del mediador envers les parts i la neutralitat del mediador envers el conflicte que s’estigui abordant.

Segons estadístiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, l’any 2015 es van iniciar 3.638 sol·licituds de mediació a Catalunya, de les quals 2.617 es van atendre per sol·licitud de les parts afectades i 1.021 van ser derivacions judicials. Del total dels processos de mediació iniciats, 969 van arribar fins al final del procediment i en 530 casos es va arribar a un acord entre totes les parts implicades. El principal objectiu de la mediació és el d’intentar, pacíficament, preservar i millorar la relació entre les parts.  

CEMCAF
El Centre de Mediació Immobiliària del Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya (CEMCAF) està format per un registre de mediadors especialitzats en la mediació a l’àmbit immobiliari. Així doncs, problemes a les comunitats de propietaris, relacions arrendatàries, transmissió de propietats, danys i desperfectes, entre d’altres, són els principals conflictes pels quals el centre atén sol·licituds de mediació.

   Tornar   
Dep. Premsa CAFBL
viernes, 13 de enero de 2017