Els administradors de finques catalans matisen l’índex de referència del lloguer

Europa Press

El president del Consell de Col·legis d´Administradors de Finques de Catalunya, Enrique Vendrell, ha donat suport a la creació de l´índex de referència del lloguer que impulsarà el Govern per protegir els consumidors d´increments desproporcionats, tot i que amb matisos.

“Ens sembla correcte el seu plantejament teòric, però ja ho veurem a la pràctica”, ha explicat en declaracions a Europa Press, en què ha celebrat la idea d´informar el client si un lloguer està per sobre de l´índex i les bonificacions en impostos si està per sota.

En canvi, ha destacat que “no és possible legalment aplicar recàrrecs en impostos” si un lloguer està per sobre de l´índex, tot i que sí que es pot deixar fora de subvencions públiques.

En general, ha considerat que la idea de crear un índex d´acord amb la informació autèntica del registre de fiances “és positiva perquè ajudarà a marcar el preu de mercat a cada territori amb un mostreig prou ampli”.

També ha vist bé que no comporti una obligació de limitació de preu, i ha opinat que l´índex podria actualitzar-se cada any en comptes de cada dos per adequar-se més a la situació del mercat i perquè el seu càlcul és senzill ja que es basa en informació telemàtica.

Contractes mínims

Un altre punt que subscriuen els administradors de finques, que formen part del grup de treball que va crear la Generalitat el setembre per fixar criteris per a una futura llei d´arrendaments catalana, és la proposta de tornar a contractes mínims de cinc anys amb una pròrroga de tres.

Aquesta fórmula 5+3 va estar vigent a Espanya –la llei d´arrendaments és de competència i aplicació estatal– entre el 1995 i el 2013 i els administradors consideren que “funcionava bé”, però des del 2013 els contractes poden ser a partir de tres anys més un de pròrroga (3+1).

En canvi, rebutgen regular el subarrendament perquè “no soluciona res, i pot provocar mals usos o especulacions i conflictes de convivència terribles i difícils de resoldre si se subarrenden habitacions”.

Sobre la voluntat de la Generalitat de redactar aquest any una llei catalana que reguli el lloguer, Vendrell ha exposat que el cas ideal seria treballar amb el Ministeri de Foment per reformar la llei estatal d´arrendaments urbans: “Creiem que és l´opció que donaria més seguretat jurídica per a tots”.

   Tornar   
Dep. Premsa CAFBL
lunes, 23 de enero de 2017