El preu del lloguer ha crescut un 6,8% a Catalunya durant el 2016 segons l´informe anual que elabora la Generalitat

cafbl


La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va presentar el divendres passat l’Informe sobre el mercat de lloguer a Catalunya corresponent a l´any 2016, elaborat per la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana del Govern. També van participar en la presentació el secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala; el president de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Joan Ràfols, i l’economista especialista en cicles immobiliaris, Agustí Jover.

Durant el 2016, a Catalunya s’han formalitzat 142.714 contractes de lloguer nous, un 0,7% més que l’any 2015 (141.767). Les rendes de lloguer s’incrementen, per segon any consecutiu, a totes les zones, encara que amb diferent intensitat. L’informe mostra que a nivell de Catalunya, aquest increment és del 6,8%, i el preu mitjà s’ha situat en els 596 euros mensuals. La intensitat de l’increment, però, presenta una relació inversa a la distància amb Barcelona. Així, mentre que a Barcelona ciutat puja un 9%, a l’àmbit metropolità l’increment és menor que a la capital (5,9%) i a la resta de Catalunya és del 3,5%.

La consellera Borràs va assenyalar que, tot i que es tracta d’un augment important sobretot si es compara amb l’increment de l’IPC, les dades estan allunyades d’algunes xifres que s’han escoltat darrerament. Un 9% no és el 15, el 18 o el 26,4% que ens han explicat els portals d’internet que en són part interessada i que es basen en ofertes de preus i no en contractes reals, ha afegit. En aquest sentit, Borràs va emfatitzar que “cal actuar en base a dades fiables i ha remarcat que el portal que més ofertes té a Barcelona en té 6.500 i es corre el risc d’incentivar un increment dels preus, que és precisament el que volem evitar.

La consellera Borràs va explicar que es tracta d’un informe que utilitza com a font les dades provinents de les fiances dipositades a l’Incasòl, on és obligatori registrar els contractes que se subscriuen a Catalunya. Borràs va destacar la importància de disposar de dades reals de contractes de lloguer, que serveixin de base per a actuacions des de l’àmbit públic. Conèixer i estudiar el mercat de lloguer és clau per poder adoptar i decidir les polítiques d’habitatge, va assegurar la consellera, i va afegir que és imprescindible que quan parlem del mercat del lloguer ho fem des del rigor, la informació i el coneixement perquè, quan no es fa així, es poden produir efectes negatius que afecten molts ciutadans.  

Borràs va ressaltar que el lloguer és molt important pel Govern i que cal actuar sobre aquest mercat per fer-lo més atractiu, més segur i més estable i pugui ser una opció real a Catalunya i accessible per tothom. Va recordar que aquest febrer s’ha anunciat la creació d’un índex de referència de preus de lloguer a Catalunya, la primera acció producte de les conclusions del grup de treball de lloguer impulsat pel Govern. Segons ha anunciat la consellera, aquest índex de preus es podrà presentar a finals d’aquest mateix mes.




   Tornar   
Dep. Premsa CAFBL
martes, 07 de marzo de 2017