Els Administradors de Finques qualifiquen el nou decret sobre lloguers com a una mesura electoralista i que està lluny de resoldre els problemes de l’habitatge

Aquest dimecres 6 de març ha entrat en vigor el Reial Decret-Llei de mesures urgents en matèria d’habitatge després de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el dia anterior. La nova normativa, que afectarà als contractes nous que es firmin a partir d’avui ja que no té efectes retroactius, va ser aprovada durant l’últim Consell de Ministres de la legislatura de Pedro Sánchez.

El col·lectiu d’Administradors de Finques, i també gran part del sector immobiliari, han qualificat aquesta mesura d’electoralista i contraproduent i també han afegit que aquesta nova normativa està molt lluny de resoldre els problemes actuals de l’habitatge al nostre país. 

Enrique Vendrell, vicepresident del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida (CAFBL) ha exposat que “la pitjor forma de legislar en matèria arrendatària és mitjançant un Reial Decret-Llei i a més sense vacatio legis” per a la seva entrada en vigor i ha afegit que, d’aquesta forma “s’evita realitzar un debat amb el sector i amb els professionals que estan cada dia al peu del canó i que treballen en  l’àmbit del lloguer urbà, generant al mateix temps moltes  incerteses”.


De fet, una de les queixes més recurrents dels operadors immobiliaris envers l’Administració Pública és que es compta molt poc amb l’opinió de tots aquells experts  que coneixen de primera mà el mercat de l’habitatge de lloguer a Espanya i que consideren que s’hauria de comptar amb ells a l’hora de legislar.

Aquest nou decret podria produir l’efecte contrari al que es desitja. La principal conseqüència que pot generar la nova normativa és una reducció del parc d’habitatges en règim de lloguer a causa de que els propietaris –no podem oblidar que a Barcelona el 89 % d’arrendadors són petits propietaris - es vegin incentivats a retirar els seus immobles del mercat de lloguer, inclús destinar-ho a venda o a altres finalitats. Aquesta tessitura provocaria un augment dels preus de lloguer ja que l’oferta es veuria disminuïda i la demanda es mantindria als mateixos nivells.

Des del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida sempre s’ha demanat que per millorar el parc d’habitatges en règim de lloguer se l’ha de dotar de confiança, seguretat i estabilitat, només d’aquesta manera s’aconseguirà augmentar l’oferta de lloguer per donar resposta a la gran demanda actual.

Una altra mesura que creiem convenient és la major implicació de les Administracions, particularment dels ajuntaments de les capitals,  que al final són les que pateixen principalment el problema dels augments dels preus de lloguers, a l’hora d’injectar un major nombre d’habitatges de titularitat pública o de lloguer social  al mercat. En comtes d’aplicar aquestes mesures, es pretén traslladar aquesta responsabilitat als particulars i al sector privat.

   Tornar   
Dep. Premsa CAFBL
jueves, 07 de marzo de 2019