Els Administradors de Finques avisen que establir un topall en el preu de lloguer alterarà el funcionament del mercat

Avui dijous 23 de maig ha estat publicat al DOGC el Decret-Llei de contenció de preus en els contractes d’arrendaments d’habitatges d’ús residencial impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya. A tan sols quatre dies de la celebració d’uns comicis electorals, els Administradors de Finques consideren que una matèria tan sensible i amb una amplia afectació a tota la societat i l’economia, mereix una reflexió prèvia, un rigorós anàlisi  i consens, així com la consulta corresponent a tots els professionals, fugint de possibles rèdits electoralistes, en qüestions que poden alterar greument el funcionament del mercat.

Aquest nou decret podria produir l’efecte contrari al que es desitja. La principal conseqüència que pot generar la nova normativa és una reducció del parc d’habitatges en règim de lloguer perquè els propietaris –no hem d’oblidar que a Barcelona el 89 % d’arrendadors són petits propietaris – davant d’un mercat intervencionista que limiti  el preu del lloguer, en el qual tampoc es reculli cap incentiu fiscal, ni cap rendibilitat mínima, fent desaparèixer el necessari  equilibri entre les parts, és lògic preveure que farà retirar els seus immobles del mercat de lloguer, destinant-los a la venda o a altres finalitats. Aquesta tessitura provocaria un desequilibri encara més greu que l’existent entre l’oferta i la demanda d’habitatges en règim de lloguer.

D’altra banda, havent-se plantejat tants dubtes des del punt de vista competencial, expressats ja des de diferents àmbits jurídics, s’hauria d’haver previst l’impacte negatiu que totes aquestes darreres reformes estatals i autonòmiques estan tenint en el mercat, aspecte constatat pels professionals del sector immobiliari, que ja fa mesos que veuen les operacions de lloguer aturades, davant el desconcert i les incertes expectatives tant dels propietaris com dels llogaters.        

En aquet sentit, ja ha informat també l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), avisant dels efectes negatius que pot provocar aquesta mesura si finalment s’aprovava la mateixa, així com la resta del món professional, tot concloent que una legislació molt intervencionista  incidirà en una variable essencial i bàsica del mercat, com és el preu i l’oferta d’habitatge en règim de lloguer.

Des del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida sempre s’ha demanat que per millorar el parc d’habitatges en règim de lloguer se l’ha de dotar de confiança, seguretat i estabilitat, només d’aquesta manera s’aconseguirà augmentar l’oferta de lloguer per donar resposta a la gran demanda actual.

Una altra mesura que creiem convenient és la major implicació de les Administracions en les polítiques públiques i la dotació de recursos per facilitar l’habitatge principalment a les grans ciutats o capitals, que al final és on es produeix principalment el problema i els augments dels preus de lloguers, entenent que no poden defugir de la seva responsabilitat, traslladant aquesta responsabilitat als particulars i al sector privat, tot buscant una solució fàcil a un problema complex, la responsabilitat del qual és clar que els hi correspon.

   Tornar   
Dep. Premsa CAFBL
jueves, 23 de mayo de 2019