Clàusules limitatives en els pisos turístics. Dubtes resolts!

LA LIMITACIÓ DEL DESTI DE LES ENTITATS DE LA FINCA COM A PISOS TURÍSTICS

En Joaquim Martí Martí, Administrador de Finques, Advocat i Professor en cursos de formació aclareix dubtes molt comuns sobre els pisos turístics, un tema molt candent.

Existeix una gran preocupació a les nostres ciutats i nuclis turístics per la proliferació de subarrendaments dels pisos a turistes. En molts casos, és el llogater/a del pis el que es dedica a anunciar el pis per a rellogar-lo per caps de setmanes. En altres, n’és el mateix propietari/a. Els veïns detecten aquestes situacions per l’entrada i sortida, amb molta freqüència, de gent amb maletes i bosses.

Aquestes situacions no son volgudes per les Comunitats de Propietaris, atès que es tem per l’ordre, el silenci i descans nocturn i la seguretat de l’edifici. Llavors, neix la pregunta de com prohibir o limitar, per part de la Comunitat, aquest ús no originari dels pisos de l’edifici.

Cal dir, en primer lloc, que la regulació i l’autorització per aquest relloguer turístic està sotmès a una doble normativa: la municipal i la de la Comunitat de Propietaris.

La normativa municipal és la que, de forma administrativa, permet (o no) als propietaris de pisos en el seu municipi rellogar els seus pisos i marca les pautes que han de complir, tant els pisos, com les persones que es dediquen a aquesta activitat. Per tant, caldrà comprovar si aquest lloguer turístic compleix les exigències de la normativa municipal.

Ara bé, també les Comunitats de Propietaris poden establir limitacions i condicionants.

En primer lloc, però, cal deixar clar que si la Comunitat de Propietaris no disposa d’una norma Estatutària que limita el lloguer turístic, aquesta activitat estarà permesa. Per tant, a manca de prohibició o limitació expressa, aquesta activitat s’entén autoritzada.

Cal doncs, establir, de forma expressa i per acord de Junta de Propietaris, una norma per la qual la Comunitat hagi de donar el seu consentiment exprés a que una entitat de la finca es destini al lloguer turístic. Les Comunitats, en conseqüència, poden obligar al propietari/a o llogater/a que vulgui destinar el seu pis al lloguer turístic a necessitar el consentiment majoritari de la Comunitat de Propietaris.

Per establir aquesta limitació, i aquesta condició, la Comunitat haurà de convocar una Junta Extraordinària i aprovar, pel quòrum de 4/5 parts dels propietaris, una clàusula estatutària que obligui als propietaris de pisos a obtenir el previ consentiment de la Comunitat per aquesta activitat turística.

Per tant, és la Comunitat la que pot establir un mecanisme de protecció enfront aquesta activitat no volguda. I a més, no li cal aconseguir la unanimitat per aprovar aquesta limitació. Per tant, el propietari interessat en el lloguer turístic pot votar en contra, i no per això impedirà l’adopció d’aquest acord, atès que no es necessita la unanimitat sinó, només el vot favorable de 4/5 parts de propietaris, que és el 80%.

Aquest acord s’haurà d’elevar a públic davant de Notari i inscriure’l al Registre de la Propietat. Des de la seva adopció per Junta, ja obliga a tot propietari que no tingui una Llicència anterior.

   Tornar   
Dep. Premsa CAFBL
lunes, 08 de julio de 2019