Decret Llei 10/2020 Normes en matèria de comunitats en propietat horitzontal

El passat dissabte 28 de març de 2020 es va publicar el Decret Llei 10/2020, de 27 de març, pel qual s'estableixen noves mesures extraordinàries per fer front a l'impacte sanitari, econòmic i social del COVID-19.

L’article 4 d’aquest Decret Llei preveu “Mesures aplicables a les persones jurídiques de dret privat subjectes a les disposicions del dret civil català, incloses les societats cooperatives, i a les juntes de propietaris en les comunitats subjectes a règim de propietat horitzontal durant la vigència de l'estat d'alarma”.  

En particular regula diferents aspectes que afecten les Comunitats de Propietaris:
 
  1. Vigència de les normes que preveu per a les comunitats en propietat horitzontal
El Decret Llei assenyala expressament que les disposicions que conté en matèria de juntes de propietaris en règim de propietat horitzontal s’han d’entendre vigents des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma.

També indica que restaran vigents fins que no s'aixequi l'estat d'alarma (decretat pel Reial Decret 463/2020, de 14 de març, que declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19), excepte que s'estableixi un altre termini de vigència.
 
  1. Terminis. Suspensió
Els terminis legals o estatutaris per a la convocatòria i celebració de les reunions de les juntes de propietaris en les comunitats subjectes a règim de propietat horitzontal resten suspesos a partir de la data de declaració de l'estat d'alarma, i el seu còmput es reprèn a partir de la data de finalització de l'estat d'alarma o les seves pròrrogues.
 
  1. Reunions convocades per a celebrar durant l’estat d’alarma
a. Suspensió
Les reunions ja convocades que s'hagin de celebrar durant la vigència d'aquest estat d’alarma resten suspeses i s'han de tornar a convocar dins del mes següent al seu aixecament.

 

 
Excepció: reunió per videoconferència
Es preveu una excepció per a aquestes reunions (convocades abans de la publicació del Decret Llei):  la possibilitat de dur-les a terme per mitjà de videoconferència o d'altres mitjans de comunicació, sempre que resti garantida la identificació dels assistents, la continuïtat de la comunicació, la possibilitat d'intervenir en les deliberacions i l'emissió del vot (d’acord amb les previsions de l’article 312-5.2 del Codi civil de Catalunya).
 
Aquesta excepció es podria aplicar independentment que s’hagi previst o no la utilització de la videoconferència o altres mitjans de comunicació als Estatuts de la comunitat corresponent.

 

 
b. Adopció d’acords sense reunió
S’admet també la possibilitat d'adoptar acords sense reunió, a instància de la persona que presideix la junta.

Aquests acords es podrien prendre mitjançant l'emissió del vot per correspondència postal, comunicació telemàtica o qualsevol altre mitjà, sempre  que quedin garantits els drets d'informació i de vot, que quedi constància de la recepció del vot i que se'n garanteixi l'autenticitat (d’acord amb les previsions de l’article 312-7 del Codi civil de Catalunya).

S'entén que l'acord s'adopta al lloc del domicili de la comunitat i en la data de recepció del darrer dels vots vàlidament emesos.

Aquesta presa d’acords sense reunió es podria aplicar independentment que s’hagi previst als Estatuts de la comunitat corresponent.

   Tornar   
Dep. Premsa CAFBL
miércoles, 01 de abril de 2020